Suprafaţa este apoi înclinată în diferite direcţii pentru a lăsa vopseaua să curgă, iar culorile interacţionează în moduri imprevizibile, dar întotdeauna interesante! În funcţiede tehnica utilizată poţi turna culorile din pahare individuale, sau poţi combina culorile în acelasi recipient şi le poţi turna împreună. Acest lucru creează o mulţime de efecte deosebite şi originale, ce pot fi realizate cu uşurinţă de către oricine, indiferent dacă este începător sau avansat!
Pouring-ul este o formă relativ nouă de artă ce işi are originea in America, dar care are din ce în ce mai mulţi adepţi. De ce?
Este potrivit începătorilor. Nu ai nevoie de abilităţi de desen sau de experienţă în pictură, ci doar de puţin timp liber şi imaginaţie. Oricine se poate bucura de acest hobby creativ!
Nu ai nevoie de multe materiale. Nu-ţi trebuie pensule, palete, şevalete: ai nevoie doar de câteva culori acrilice şi 2 “ajutoare”, pe care le vom detalia mai jos.
Este potrivit şi pentru oamenii ce au puţin timp liber la dispoziţie. Partea bună la pouring este că poate fi gata în mai puţin de jumătate de oră!
Este distractiv. Nu există un rezultat la care trebuie să ajungi, trebuie doar să te bucuri de experienţă! Sa amesteci culorile după bunul plac şi să creezi o operă de artă fără prea mult efort .
De ce materiale ai nevoie ?
Vopsea acrilică
Pentru această tehnică de pouring ai nevoie de culori acrilice fluide. Deoarece este necesară o cantitate destul de mare de vopsea pentru fiecare lucrare, iţi recomandăm să cumperi câteva culori de bază pentru început, pe care le poţi completa odată ce experimentezi.
Mediu pouring acrilic
Mediul de pictură este un factor important în pouring, care poate schimba radical rezultatul final al lucrării. În general, în pictura cu acrilic se foloseşte apa pentru a dilua vopseaua. Acest lucru nu este recomandat pentru pouring, deoarece apa modifică consistenţa, densitatea pigmentului şi aderenţa vopselei la suprafaţa de pictură. Astfel, culorile ar fi mai deschise iar uscarea amestecului poate fi problematică (pot apărea fisuri pe suprafaţa vopselei din cauza evaporării rapide a apei).
Pentru a evita toate aceste lucruri, se pot folosi medii speciale de lucru:
· Adezivul PVA (acetat de polivinil) funcţionează bine ca mediu de lucru. Textura şi compoziţia sa se amestecă uşor cu vopseaua acrilică i se usucă intr-un mod robust, usor flexibil, care aderă la multe suprafeţe de lucru. Principalele avantaje ale adezivului ca mediu de lucru sunt preţul şi disponibilitatea acestuia.
· Floetrolul este un mediu de lucru alternativ foarte popular, care îmbunatăţeşte fluiditatea vopselelor, are un finisaj mat şi se amestecă perfect cu vopseaua. Floetrolul se usucă relativ lent şi nu creeaza un strat gros pe suprafaţa picturii, fiind cunoscut printre artişti drept cel mai bun mediu alternativ.
Ulei siliconic
Crearea celulelor, adică a acelor forme rotunjite din compoziţia de pouring, este unul dintre obiectivele principale ale acestei tehnici de pictură. Cum obţii aceste celule? Cu ajutorul uleiului de silicon! Dacă vâscozitatea acestuia este redusă, celulele vor fi mai mari, vopseaua va curge mai repede şi vor exista gradiente de culoare mai puternice. Dacă vâscozitatea este ridicată, celulele vor fi mici şi multe, vopseaua va curge mai lent şi va exista o mai bună definiţie şi separare a culorilor.
Suprafaţa de lucru
Poţi folosi orice suprafaţă de lucru pentru pouring, atâta timp cât nu este uleioasă şi este plată. Poţi folosi carton pânzat, pânză pe şasiu sau lemn, chiar şi sticlă, însă trebuie să fii atent deoarece se poate decoji uşor după uscare. În cazul în care foloseşti suprafeţe noncnvenţionale, îţi recomandăm să aplici mediul de lucru înainte, pentru o mai bună aderenţă.
Pouring-ul este o activitatea creativă şi recreativă, cu rezultate maxime chiar şi pentru începatori.
Poţi încerca kit-ul pentru pouring CU324 care conţine toate materialele de care ai nevoie pentru a te apuca de aceasta tehnică de pictură.